Uvod

Ekumenizam – Fenomen Našeg Vremena

Čovečanstvo nikad, kao danas, nije stajalo pred tako važnim izborom. Oduvek je u istoriji bilo prelomnih dogadjaja, trenutaka, kada su donošene sudbonosne odluke, ali u vecini slučajeva, ipak, to su bile odluke koje su imale lokalni značaj.

Postojale su velike imperije, svetska carstva, savezi, paktovi, ali nijedno od njih nije uspelo da zavlada celim svetom. Postoje razne religije: hrišćanstvo, budizam, islam, ali nijedna od njih nije obuhvatila sve narode na Zemlji.

Nikad u istoriji sveta do sada nije se pojavio jedan pokret koji je pokušao da sve religije i ideologije sveta stavi pod jedan krov. Dok ekumenizam okuplja sve religije i ideologije, Novi svetski poredak nastoji da organizije sve države u istom pravcu. Ovo lici na kerove čuvare ovaca koji ne dozvoljavaju da ijedna ovca ima svoju autonomiju i bude odvojena i nezavisna, nego svaka od njih mora da bude u stadu. Pošto ekumenizam i Novi svetski poredak imaju isti cilj, to neminovno vodi, kao sto je unapred prorečeno, spajanju crkve i države.

Ekumenizam je suprotan Isusu Hristu i Njegovom evandjeoskom planu. Isus je rekao: „Ja sam pastir dobri… i druge ovce imam koje nisu iz ovoga tora, i one mi valja dovesti; i čuće glas moj, i biće jedno stado i jedan pastir.“ (Jovan 10,14-16) Ekumenizam kaže drugačije: „Dodjite da budemo svi zajedno i biće mnoga stada, a jedan tor i jedan gospodar (ključar).“

Moramo priznati da je savremeni ekumenizam za vreme 50 godina svoga postojanja postigao vidne rezultate, do sada je okupio većinu hrišćanskih crkava i stremi prema mnogobošcima. Medjutim, kada posmatramo mnogobrojne izjave njegovih protivnika i sagledamo realnost, vidimo da su njegovi prvi plodovi gorki, a preti opasnost da postanu i otrovni. Do sada smo imali samo prvu berbu, a „po jutru se dan poznaje.“

Savremeni ekumenizam je kao nabujala reka s kojom se svakoga dan spajaju nove pritoke. On nije statičan, stalan, vec se neprestano menja i nije lako predvideti koji novi potez će sutra povući. Ova nabujala reka nema ustaljeno korito nego se širi gde god joj se ukaže prazan prostor i ruši sve stare spomenike koji su vekovima čuvani kao svetinja. Jedan kritičar ga je uporedio sa Vavilonskom kulom koja je bila spomenik pobune protiv Boga. Ali njihov napredak nije trajao dugo, jer ih „Gospod rasu po svoj zemlji, te ne sazidaše.“(1. Mojsijeva 11,6.7) Dok je za nas zidanje Vavilonske kule bilo nerazumno rešenje, njeni graditelji su u njoj videli jedino izbavljenje od sveopšteg potopa koji nikad više nije došao. Buducnost će pokazati koliko su besmisleni i današnji ekumenski planovi koji se suprotstavljaju Božjem planu kao i Vavilonska kula.

Naš cilj nije samo da vas obavestimo o najnovijim dogadjajima na versko-političkom području, već i da ukažemo na opasnost i pokažemo jedina otvorena vrata sigurnog izbavljenja. Iako za mnoge ovaj scenario može da izgleda beznačajan i naivan, budućnost će osvetliti i objaviti sakrivene namere velikog varalice kojima će, izuzev onih koji će se pre bure ukrcati u jedini brod izbavljenja, ceo svet navesti na klizav put, na kome nema mogućnosti kočenja niti ima izbavljenja.

Jedno mišljenje na „Uvod

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.

What is 7 + 9 ?
Please leave these two fields as-is: