Патријарх Иринеј за дијалог са Католичком црквом

Било је код нас песимиста који су било какав контакт с представницима Римокатоличке цркве сматрали штетним за православље, што апсолутно није тачно, рекао је патријарх Иринеј, који се заузео за посету римског папе Србији.

(RTS) Поглавар Српске православне цркве, патријарх Иринеј, заузео се за приближавање православне и Римокатоличке цркве и за посету римског папе Србији, али је оценио да за такву посету можда још није време.

„Било је код нас неких песимиста који су било какав контакт с представницима Римокатоличке цркве сматрали штетним за православље, што апсолутно није тачно и не може бити тако прихваћено“, рекао је патријарх у интервјуу за немачки дневник Франкфуртер алгемајне цајтунг (ФАЗ).

У првом интервјуу, како истиче ФАЗ, који је неки српски патријарх дао за стране новине, Иринеј се изјаснио у прилог доласка римског папе у Србију, али је упозорио да за то можда још није сазрело време из безбедносних разлога.

„Не знамо да ли се у нашој земљи може у довољној мери обезбедити његова безбедност. Најзад, и у Риму је покушан атентат на папу“, рекао је Иринеј.

Патријарх је рекао да у Србији много људи, пре свега избеглица, „живи у бедним условима“, а међу њима и велики број оних којима не би било драго да папа посети Србију.

„Ако би, од тих незадовољних људи, папи у Србији било нането неко зло, то би бацило тамну сенку на нашу цркву и наш народ“, рекао је Иринеј.

Како ФАЗ наводи, патријарх се, упркос одређеним диилемама, изричито изјаснио за приближавање православља и католицизма, а као идеално место за састанак представника двеју цркава навео је Ниш, као место рођења римског цара Константина, једног од твораца Миланског едикта о верској толеранцији.

Годишњца тог едикта била би „прилика за све представнике хришћанских заједница да се након више векова окупе на једном месту од значаја и да ступе у дијалог“, рекао је Иринеј.

У првом реду би за „православну и Католичку цркву, које су једна другој толико блиске, било од великог значаја да се после толико векова покрене разговор“, рекао је патријарх Иринеј и предложио одржавање екуменског концила, преносиФАЗ.

 

5 mišljenja na „Патријарх Иринеј за дијалог са Католичком црквом

  1. Не лижите папи скуте у Српско име, Ваше Фараонство Иринеју.

    Брига је Вас за Ваљевску Грачаницу, брига је Вас и за Српски народ.
    Важно је да љубите скуте анти Српским елементима.

    НЕ У НАШЕ ИМЕ!

    • Zbog toga sto je to politicko jedinstvo. Plan je da se sve snage i svi izvori stave pod neciju kontrolu. Staviti vukove i ovce zajedno u jedan tor, unapred mozemo znati kakav ce ishod biti. Vukovi ce se umnoziti, a ovaca ce nestati. Hristos se moio za jedinstvo svojih sledbenika, ali jedinstvo u istine a ne u zabludama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.

What is 6 + 4 ?
Please leave these two fields as-is: