Patrijarh Irinej Ekumenista

Beograd — Patrijarh srpski Irinej izjavio je da se zalaže za pregovore Beograda i Prištine, ali tako da zadovoljni budu i Srbi i Albanci. „Svi problemi se na kraju uvek rešavaju za stolom, pa i posle ratova“, kazao je on. „Želimo da dođe do dijaloga između predstavnika Srbije i samozvane vlasti na Kosovu i Metohiji, da se povedu razgovori koji će pokušati i naći najpravičnije rešenje“, kazao je patrijarh. On je u intervjuu agenciji Tanjug dodao da pravično rešenje ne znači da „Srbi izgube sve, a Albanci da dobiju sve“. „Mi se nikada ni pod kakvim uslovima, govorim u ime svoje i u ime Crkve, nećemo odreći Kosova i jedno pravično rešenje bio bi dar božji i za nas i za njih (Albance)… svako drugo rešenje, pogotovo na apsolutnu štetu Srbije, značilo bi neprekidnu jabuku razdora koja u budućnosti neće ništa dobro doneti nego zavist i potencijalnu mogućnost onoga što niko ne želi“, rekao je patrijarh Irinej.

Tron
Upitan da li je nekada pomislio da će biti patrijarh, njegova svetost kaže da nikada to „nije želeo“, niti je „o tome maštao“, već da se uvek više toga plašio, jer, kaže, vremena su teška, a mesto je odgovorno i pred Bogom i pred istorijom. „Ovaj položaj zahteva mnogo snage, truda, smisla i gotovosti da se uhvati u koštac sa problemima. Nisam sebe smatrao ni dostojnim ovog što ja jesam. Ovo nije bila moja želja“, kazao je patrijarh.
Budući da je umoljen da to čini, patrijarh kaže da sa svojom braćom arhijerejima radi na najbolji način tako što ostaju odani svom biću, Crkvi, veri i istoriji, uvereni da u tome nisu sami i da je sa njima i onaj koji vodi Crkvu.

Ekumenizam
Patrijarh srpski za sebe kaže da je ekumenista i pacifista i da smatra da bi bilo dobro da dođe do posete pape Srbiji, ali i da taj poziv treba da dođe od Svetog arhijerejskog sabora. „I neka Bog da da ga (papu) Sabor pozove i da on dođe“, kazao je patrijarh uveren da je dosta bilo razdvajanja i svađanja dve crkve od čega su posledice, tvrdi, imali samo Srbi. „Verujem da onog pogroma u Hrvatskoj tokom poslednjeg rata i kasnije ne bi bilo da su odnosi naši bili bliži i da je bilo razgovora“, naveo je patrijarh koji se Bogu moli da dođe do jedinstva dve crkve.

5 mišljenja na „Patrijarh Irinej Ekumenista

 1. Ako on zeli da bude sa Papon neka ide lepo u Katolicku crkvu, i nek izadje iz Pravoslavne, ne treba mi papa i katolicizam u Pravoslavnoj Crkvi… I neka tako svi urade koji su istomisljenici sa Irinejom I Irinejom Bulovicem….

 2. Kod nas u Crkvi u jednom nemackom Gradu a koja se zove Srpska Pravoslavna Crkva na sve lici samo na Pravoslavnu ne lici. Sama Arhitektura Crkve je katolicka , nama nigdje svodova kao u Pravoslavnom Hramu. Sve je pravolinijski coskasto .
  U Crkvi stoje katolicke Klupe koje su bile izbacene ali je neko od katolika naredio da se vrate i bile su vracene.
  Za vrijeme Bogosluzenja Dveri su stalno otvorene, a sad su cak ugradili i mikrofone i zvucnike tako da jasno mozemo cuti Svestenicku Molitvu koja mora da bude tiha i u tajnosti prinesena. Velica se Hram kako je oslikan kako je to predivan Dar Boziji
  a zaboravlja se na patnje Srba duhovne i materijalne sirom svijeta. Samo sto je narod ovca pa to sve ne vidi nego zedan Duha Svetoga misli dobro je ici u Crkvu i ide tamo. Tamo gdje nema ljubavi , gdje se ekumenizam uvukao u Crkveno Bice tamo nema Blagodati tamo nema nicega duhovnog nego samo propast. Dali su se da ih katolici da izvinete kako stignu, pa kad su im zadnjicu dali dace im i dusu. Od Sale za goste napravljena je prava Birtija gdje se Kafa i Rakija prodaju po evro. E Gospode dokle ces gledati kako te skrnave i na sta se svelo Pravoslavlje u rasejanju. Daj im Gospode da se pokaju a ako ne Anatema na sve Jererike i Svejeres Ekumenizma.

  • Ako Pravoslavna crkva u tom gradu nema svoju Bogomolju, vec iznajmljuje katolicku crkvu, onda ni ne mozete ocekivati da i gradjevina bude u pravoslavnom stilu. Bolje je da i to imate, nego da nemate nista.
   Ako je sve to usmereno na nekavo vestacko ujedinjenje reliugija i ideologija, anda jeste pogresno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.

What is 10 + 5 ?
Please leave these two fields as-is: